Sök

Barnen på biblioteket

Barnen på biblioteket

Här kan föräldrar och andra vuxna hitta information om bibliotekens utbud och verksamhet för barn och unga.

På barnavdelningen hittar du böcker för alla åldrar. För de minsta finns pekböcker och bilderböcker och för den som precis lärt sig läsa själv finns en särskild "börja läsa-hylla". Här finns också böcker för barn som kommit igång med sin läsning, bokslukarna och ungdomsböcker. Men det finns också böcker som passar bra att läsa högt och mycket faktaböcker.

Föräldrahylla

På föräldrahyllan finns böcker om bland annat graviditet, barnets utveckling, sjukdomar och matlagningsböcker. Här finns också samlat bilderböcker som kan vara bra att ta hjälp av när man vill prata om svåra ämnen, som till exempel när någon anhörig gått bort. I anslutning till dessa hyllor finns också sagosamlingar och tips på kapitelböcker som är bra att läsa högt.

Vi läser högt – samla stämplar och få en gåvobok

Det finns studier som visar att föräldrar idag läser allt mindre för sina barn, till exempel godnattsagor. Därför uppmuntrar biblioteket till högläsning genom att barn i åldern 0–6 år kan samla stämplar på ett kort. För varje lånad bok får man en stämpel och när kortet är fyllt med 25 stämplar får barnet välja en egen bok i gåva.

Bokklubbar och aktiviteter

På biblioteken har vi olika bokklubbar och bokcirklar för barn och unga i olika åldrar. I bokklubben för 8-12 år pratar vi om böcker och läsning så klart, men vi pysslar, spelar spel och ser på film också. På loven brukar det också hända roliga saker för barn på biblioteken.

Böcker på annat språk än svenska

Biblioteket har barn- och ungdomsböcker på flera olika språk som till exempel arabiska, persiska och finska. Läs gärna högt för ditt barn på ert modersmål, det har många fördelar som till exempel att barnet kan ha lättare för att lära sig svenska också. Saknar du böcker på något språk, säg gärna till så beställer vi hem.

Språk