Sök

Litteraturbanken

Litteraturbanken

Läs äldre svensk litteratur som fria e-böcker och mycket mycket mer.

 

Hitta och läs litteraturbankens böcker

Litteraturbanken arbetar med att göra svensk skönlitteratur tillgänglig för alla. Här hittar du exempelvis verk av August Strindberg, Karin Boye, Hjalmar Söderberg och Elin Wägner.

I vår katalog finns Litteraturbankens e-böcker tillgängliga för nedladdning. De finns däremot inte i appen Biblio.

För att läsa en bok från Litteraturbanken klickar du på länken som syns när du sökt upp boken du vill läsa. Du behöver inte vara inloggad för att öppna eller ladda ned boken.

Litteraturbankens e-böcker finns i olika format. De flesta är i formatet epub och kan läsas på dator, surfplatta eller läsplatta. Vissa är endast tillgängliga online. Boken öppnas då i din webbläsare.

För att läsa böcker i epub-formatet behöver du en e-boksläsare. Om du använder surfplatta eller mobiltelefon behöver du en app som kan hantera e-böcker. I iPhone/iPad finns en inbyggd läsapp som heter Books. I Android kan du ladda ned till exempel PocketBook Reader från Google Play.

 

Mer resurser via litteraturbanken.se

Litteraturbankens hemsida är väl värt ett besök. Där finner du lästips, teman och presentationer, som updateras regelbundet. Förutom alla böcker hittar även ljud- och bildklipp av kända författare och konstnärer. Exempelvis kan man höra Karin Boye läsa sina dikter, eller se Elsa Lagerlöf instruera en ung skådespelerska. Eller varför inte prenumerera på podden Verket, där man pratar om litteratur och konst.

Litteraturbanken

 

Drama 

På dramawebben kan man hitta förstautgåvan av svenska pjäser av till exempel Strindberg med flera. Det finns även en mängd vidareläsning om svensk dramatik. 

Dramawebben

 

Litteraturbankens skolresurser

På Litteraturbankens skola finns det mängder av resurser för lärare och elever, där man tagit fram tips till lärare och litteratur för de olika årskurserna, från förskolan till gymnasiet. Men det står fritt för även oss andra att nyttja.

Litteraturbanken skola

 

Litteraturkartan

På Litteraturkartan har man lagt in många "litterära platser" här i Västra Götaland, ett tips för dig som vill åka på utflykt.

Litteraturkartan

 

Vem står bakom Litteraturbanken?

Litteraturbanken är en ideel förening där Kungliga Biblioteket, Kungliga Vitterhetsakademien, Språkbanken vid Göteborgs Universitet, Svenska Akademien, Svenska litteratursällskapet i Finland och Svenska Vitterhetssamfundet är medlemmar. Föreningen gör enligt sina urvalsprinciper äldre svensk litteratur (fram till tidigt 1900-tal) tillgängligt som e-böcker.

 

 

 

Språk